Yksi Viron kohutuista sikaloista suomalaisen HK:n sopimustuottaja

Viron televisio on ensimmäistä kertaa esittänyt aktivistien salaa kuvaamia videoita maan sikaloista. Kahdeksalla sikatilalla kuvatut ja http://www.seavabrikud.ee -nettisivuilla julkaistut videot ovat nostattaneet kohun virolaisessa mediassa. Videot esitti ensimmäisenä Viron yleisradion Pealtnägija-ohjelma keskiviikkoiltana 9.5.2012.

Yksi kuvatuista sikaloista on suomalaisen HK Scanin omistaman Rakveren lihakombinaat -yrityksen sopimustuottaja. Rõstlan sikalassa kuvatussa videossa näkyy muun muassa purtuja häntiä, paiseita, sairaita eläimiä ja sikoja likaisissa ja liejuisissa karsinoissa.

Virossa julkaistut videot muistuttavat Suomessa viime vuosina julkisuuteen tuotuja sikakuvia: purtuja häntiä, verta vuotavia korvia, paiseita, silmävammoja ja haavoja. Joissain sikaloissa kuolleita oli jätetty elävien joukkoon.

- Tehotuotannossa eläimet ovat tuotantovälineen asemassa. Niitä ei kohdella elävinä olentoina, joiden intressit tulisi ottaa huomioon, kommentoi Kristina Mering, Loomade Nimel -eläinoikeusjärjestön tiedottaja.

- Liha-ala pyrkii voiton maksimointiin, joten sikojen hyvinvointi ja luontaiset tarpeet jäävät taloudellisten seikkojen varjoon, jatkaa Mering.

Oikeutta eläimille -yhdistyksen mukaan kuvat kertovat vain sikateollisuuden karun todellisuuden.

- En ole yllättynyt siitä, miten huonoissa oloissa siat Virossa elävät. Oikeutta eläimille -yhdistys on julkaissut kuvia yhteensä yli sadasta suomalaissikalasta, ja ympäri Eurooppaa on viime vuosina tullut vastaavia paljastuksia. Kyse ei ole yksittäisistä epäkohdista vaan tuotannon arkipäivästä, sanoo Karry Hedberg Oikeutta eläimille -yhdistyksestä.

Video ja kuvat HK:n sopimustuottajan sikalasta löytyvät osoitteesta: http://seavabrikud.ee/farms.php (Rakveren tila: Saimre Seakasvatus OÜ Rõstla sigala)

Suora linkki Rõstla sigalan videoon:
https://www.youtube.com/watch?v=DfZD7nqYFtg