Sikatehtaiden kuvaajat

Osoita tukesi sikalakuvaajille! Voit osoittaa tukesi syytetyille kuvauttamalla itsesi kyltin kanssa. Katso lisätiedot täältä!

Oikeutta Eläimille julkaisi joulukuussa 2009 kuvia ja videoita 30 suomalaiselta sikatilalta. Kuvat nostattivat paljon kohua, ja eläinten huonot olot tuomittiin ministereitä ja sikateollisuutta myöten.

Kaksi mukana kuvaamassa ollutta, Karry Hedberg ja Saila Kivelä, kertoivat julkisuudessa kokemuksistaan omilla kasvoillaan. 11 sikatilallista haastoi heidät oikeuteen julkisrauhan häirinnästä sekä törkeästä kunnianloukkauksesta. Heille vaadittiin vankeusrangaistuksia ja yli sadan tuhannen euron vahingonkorvauksia.

Hedbergin ja Kivelän lisäksi kahta Oikeutta Eläimille -yhdistyksen jäsentä syytettiin törkeästä kunnianloukkauksesta. Syyksi katsottiin se, että Oikeutta Eläimille -yhdistyksen nettisivuilla on ollut linkki www.sikatehtaat.fi -sivuille. Kuvien tullessa julki myös monet valtakunnalliset mediat julkaisivat nettisivuillaan samaisen linkin.

Salon käräjäoikeus antoi päätöksensä asiassa 15.11.2011. Tuomioistuimen mukaan sikatehtaat.fi-sivuilla oleva materiaali ei ole valheellista, ja kuvien sekä sikatehtaat.fi -linkin julkaiseminen on laillista. Myös syytteet julkisrauhan häirinnästä hylättiin lukuunottamatta Karry Hedbergin osuutta.

Turun hovioikeus antoi päätöksensä asiassa 24.5.2013. Tuomioistuin yhtyi käräjäoikeuden päätökseen ja hylkäsi kaikki syytteeet törkeästä kunnianloukkauksesta. Myös syytteet julkisrauhan rikkomisesta hylättiin lukuunottamatta Karry Hedbergin osuutta yhdellä sikatilalla.

Hovioikeuden päätöksen mukaan sikatehtaat.fi-sivuilla oleva materiaali ei ole valheellista, ja kuvien sekä sikatehtaat.fi-linkin julkaiseminen on laillista.

Oikeutta eläimille uskoo että oikeusjutussa oli kyse yrityksestä vaientaa eläinteollisuutta kohtaan esitetty kritiikki sekä sikateollisuuden huonoon valoon saattaneet kuvaajat.

Hedbergin katsottiin syyllistyneen julkisrauhan häirintään yhdellä kuvatuista sikaloista. Hänet tuomittiin 20 päivän ehdolliseen vankeuteen ja maksamaan 1500 euroa sikatilallisen oikeudenkäyntikuluja. Sikatehtaat.fi -sivustolla julkaistuista tiloista juuri tämä sikala herätti eniten järkytystä. Mustasaaressa sijaitsevassa sikalassa oli erityisen likaista, ja sieltä löytyi muun muassa sairaita eläimiä, purtuja häntiä ja muiden eläinten joukkoon jätettyjä raatoja. Evira ilmoitti tilalla havaitut puutteet ja ongelmat poliisille ja tila joutui syyteharkintaan. Vaikka sikalalla todettiin tapahtuneen eläinsuojelusäädösten rikkomuksia, jätettiin syyte lopulta nostamatta (syyksilukeva syyttämättä jättäminen). Video tilalta löytyy osoitteesta: http://sikatehtaat.fi/sikalat/mustasaari-2

Tuomioistuimenkin mukaan tällaisen merkittävän yhteiskunnallisen ongelman esille tuominen on hyväksyttävää. On silti surullista, että ainoa toimi johon kuvien julkaisun jälkeen on ryhdytty, on kuvaajien haastaminen oikeuteen. Eläinten tilanne tehotuotantotiloilla on edelleen täsmälleen sama.

Ihmiset sulkevat mielellään silmänsä asioilta, jotka vaativat muutoksia omassa kuluttamisessa ja elämäntavoissa. Tehotuotantotiloilta julki tulleiden kuvien jälkeen emme voi enää vedota tietämättömyyteen, vaan meidän on pohdittava uudelleen suhdettamme eläimiin.

Saila Kivelä

Saila on 25-vuotias helsinkiläinen opiskelija, joka ei kainostele haluaan muuttaa vallitsevia käytäntöjä. Perheensä kuopus kantoi jo lapsuudessaan huolta maailmasta. Väistyvätkö järki ja pyrkimykset tasapuolisuuteen, kun ihmiset juoksevat itsekkyyden sokaisemina kilpaa omien etujensa ja nautintojensa perässä? Huoli maailmasta kanavoitui toiminnaksi, kun Saila ei enää jaksanut odottaa, että joku muu tarttuisi toimeen. Hän keskittyi eläinten oikeuksiin, koska koki, että tuntevien olentojen huomattavin enemmistö – juuri tuotantoeläimet – täytyi saada näkyviin marginaalista vakavan yhteiskunnallisen keskustelun piiriin. Vapaa-aikaansa Saila tykkää kuluttaa erilaisten videoprojektien parissa sekä ystävien seurassa puistoissa tai räppikeikoilla.

Karry Hedberg

39-vuotias Karry on vegaanikokki, joka juuri muutti pikkupaikkakunnalta Tampereen lähistöltä Espooseen. Hän on taistellut eläinten oikeuksien puolesta useita vuosia ja seurannut samalla lähietäisyydeltä eläinoikeusliikkeen värikkäitä vaiheita. Aikaisemmin Karry on paistanut pihvejä McDonaldissa, mutta Peter Singerin tuotantoeläimiä ja eläinetiikkaa käsittelevä Oikeutta eläimille -teos muutti hänen elämänsä suunnan. Karry jaksaa edelleen – enemmän kuin koskaan – uskoa perustavanlaiseen muutokseen suhteessamme eläimiin. Vapaa-aikanaan intohimoinen kokki kehittelee entistä maistuvampia vegaanireseptejä ja viettää mielellään peli- ja hengailuiltoja ystävien kanssa.