Oikeutta Eläimille vaatii anteeksipyyntöä Pekka Haavistolta

Avoin kirje Pekka Haavistolle
8.1.2012

Arvoisa Pekka Haavisto,

Surullisina kiinnitimme huomiota siihen, miten kyseenalaisin argumentein vastustitte sikojen järkyttävät olot julkisuuteen tuoneiden henkilöiden toimintaa haastattelussanne Huittisissa 5.1.

Haluamme kiinnittää huomiota kolmeen seikkaan:

Ensinnäkin, vertasitte - vaikkakin epäsuorasti - eläintiloja kuvanneiden aktivistien toimia uusnatseihin. Tekoa ei kuitenkaan voida irroittaa sen tarkoituksesta. Puolustuskyvyttömiä sikoja puolustavan aktivistin teko, joka pyrkii tuomaan väkivallan julkisuuteen on aina luonteeltaan olennaisesti erilainen, kuin uusnatsien alistamiseen ja väkivaltaan tähtäävä toiminta.

Pidämme tekemäänne vertausta hyvin loukkaavana, ja vaadimme anteeksipyyntöä.

Toiseksi, ihailemme kannattamaanne avoimuuden periaatetta, jossa toimitaan omilla kasvoilla ja asetutaan tuomioistuinten ja lain tuomittaviksi. Näin ovat myös yhdistyksemme edustajat Karry Hedberg ja Saila Kivelä päättäneet toimia. He ovat tulleet julkisuuteen omilla kasvoillaan ja kertoneet avoimesti siitä, mitä he ovat kohdanneet kuvaamissaan sikaloissa.

Avoimuuden periaate toimii kuitenkin vain yhteiskunnassa, jonka lait ovat oikeudenmukaisia ja joka kunnioittaa tätä avoimuutta. Laki ei ole eläinten vaan sikateollisuuden puolella, eikä laki suojele sikoja lainkaan rakenteelliselta väkivallalta, jonka kohteeksi ne joutuvat. Salakuvaukset ovat olleet ainoa keino tuoda julkisuuteen se väkivalta, johon niinkin keskeinen osa elämäämme kuin ruuantuotanto perustuu. Valitettavasti elämme edelleen sellaisessa yhteiskunnassa, jossa oikeudenmukaisuutta puolustavien ihmisten on välillä toimittava omaa identiteettiään paljastamatta.

Kolmanneksi, tehosikaloiden kaltaiset teollisuuslaitokset eivät ole kotirauhan suojaamia paikkoja. Sikaloihin ei ole "tunkeuduttu naamioituneena", vaan niihin on kuljettu avoimista ovista, ja niistä on eläinten olojen dokumentoinnin jälkeen poistuttu vahinkoa aiheuttamatta. Rikkomus on mitätön, julkituotu yhteiskunnallinen epäkohta valtava.

Ystävällisin terveisin,
Oikeutta Eläimille